Toiduretsepte üleminekuks tervislikule toitumisele : taime-piima-muna dieet

2,00 €
Maksudega

Tallinn : Eesti NSV ühing "Teadus", 1990

44 lk.

Pehmeköiteline ja heas korras kasutatud brošüür.

Kogus

Meie rahva tulevik oleneb tema tervisest, tervis aga eluviisist ja teadvuse tasandist. On levinud arvamus, et haigused on paratamatus ja inimesest endast ei olene midagi. Oleks aeg hakata mõistma, et haigused on enamikul juhtudel tingitud väärast eluviisist, saastatud elukeskkonnast, stressidest, ebaõigest toitumisest ja mitmesugustest muudest negatiivsetest ilmingutest ümbritsevas.
Keskkonna mõju tervisele pole võimalik vältida, kuid toidu võib igaüks ise valida. Kui toitume tervislikult, ei tohiks õhu saastatus praegu veel meie tervist ohustada. Kergem on haigusi ära hoida kui neid ravida. Tervislik toitumine on ka põhiline eeldus pikaajaliste krooniliste haiguste ravimisel.
Tervislikul toitumisel ei tohi loomsete toiduainete kogus ületada 10–20%. Ülejäänud osa peaks olema taimne. Vanemas eas, kus energiatarvidus on väike, ei ole soovitatav tarbida liha ja kala, vaid kasutada loomsest toidust põhiliselt piima ja piimasaadusi, mis sisaldavad rohkesti Ca ja hoiavad ära luukoe hapraks muutumise. Loomne toit annab peamiselt valke ja rasvu, kuid mitte piisavalt vitamiine ja mineraalaineid.
Teaduslikult on kindlaks tehtud, et parim toit lastele on taime-piima-muna dieet. Tulevased emad peaksid hoolitsema selle eest, et nende toit oleks tasakaalustatud. See tagab oodatava lapse tervise ja rinnapiima külluse lapse toitmiseks.

Sügis, AIme
1 Ühik