Mallory teine surm : Everesti mõistatus ja selle vastus

8,50 €
Maksudega

[Tallinn] : Karrup, 2000 

223 lk.

Kõvaköiteline, heas korras  raamat

Kogus

Kolmel korral saabub inglise kooliõpetaja George L. Mallory koos mõttekaaslastest meekonnaga maailma kõrgeima mäetipu jalamile. Kuid Himaalaja peatab ka ta kolmanda Everesti vallutamise katse, ning selle kangelane jääb mäel kadunuks.

1999. a leitakse Mount Everesti nõlvalt Mallory surnukehe. Tema vaim, mis on juba seitsekümmend viis aastat lehvinud Mount Everesti tipu ümbruses, vapustab nüüd taas kord tasase maailma inimesi.

Sellest, kuidas sündis see vaimustus kõigi mägironijate graali vastu, meeletu tung selle poole, mis viis ta ka hukkumisele, jutustab Mallory ise: Reinhold Messner tsiteerib ta kirju ja aruandeid. Selle raamatuga tõestab autor, kes oli esimene Mount Everestile tõusja.

Ta rekonstrueerib Mallory kukkumise ja surma loo, selgitab, kuidas kootakse kangelaseeposeid ja miks ainult Mallory kõlbab müüdiks; sest kangelasena kuulub Mallory kõigile, kuna ta koondab endasse meie kõigi lootused, muutub meie kõigi esindajaks.

Reinhold Messner, kes tunneb maailma kõrgeimat mäge ja selle ajalugu paremini kui keegi teine, seab Mallory varsti saja-aastaseks saava, maailma katusel lavastunud näitemängu keskmesse. Tema jälgedeajamine annab meile kätte Everesti mõistatuse vastuse.

Ühestki teisest mägironijast pole nii palju kirjutatud, ükski neist pole nii mõistatuslik kui George L. Mallory. Alles nüüd, ta surnukeha leidmise järel on muutunud mõistetavaks ka tema surm, on selgunud 1924. aastal Everestil asetleidnud tragöödia. Tõlge saksa keelest: Vladimir Beekman

Messner, Reinhold
1 Ühik