Building Wealth: The New Rules for Individuals, Companies and Nations

10,00 €
Maksudega

New York : HarperCollins, 1999

xvi, 301 lk.

Kõvaköiteline, väga heas korras  raamat

Kogus

Seisame uue aastatuhande lävel, MIT majandusteadlane Lester Thurow käsitleb rikkuse loomise kriitilist küsimust. Tulemuseks on oluline teekaart selle kohta, kuidas üksikisikud, ettevõtted ja riigid saavad ja peavad teadmistepõhises globaalses majanduses rikkust looma.

Pole kahtlust, et me oleme üleminekul teadmistepõhisele majandusele; läbimurdetehnoloogiad mikroelektroonikas, biotehnoloogias, uutes materjalides, telekommunikatsioonis, robootikas ja arvutites muudavad rikkuse loomise mängu põhjalikult. Tänu nende tehnoloogiate mõjule kasvavad uued tööstusharud (tarkvara, geeniteraapia) plahvatuslikult ja olemasolevad majandusharud (pangandus, jaekaubandus) muutuvad tundmatuseni.

Nendest muutustest tekib uus globaalne majandus, mis asendab olemasolevaid riikide majandusi. Peaaegu üksi näib Ameerika majandus nautivat enneolematu kasvuperioodi. Kas see kasv on jätkusuutlik? Kas globaalne integratsioon on selle suundumuse õnnistuseks või ohuks? Kas Aasia kokkuvarisemist vallandanud jõud – kriis, mida neil lehekülgedel põhjalikult hinnatakse – kutsuvad esile püsivama stagnatsiooniajastu või veelgi hullema? Kas globaalset integratsiooni tuleks aeglustada? Kas seda saab aeglustada? Mis ootab lähitulevikus ees?

Milliseid oskusi on uues majanduses edu saavutamiseks vaja? Millised uued reeglid peavad kehtima uute ideede loomisel ja kaitsmisel? Kuidas keskkonnaprobleemid, nagu globaalne soojenemine, mõjutavad rikkuse loomist? Kuidas saab turustatav rikkus kasvada üha kiiremini, samal ajal kui tootlikkuse kasv aeglustub? Kuidas saavad riigid luua sotsiaalse süsteemi, milles ettevõtlusvaim saab õitseda, ilma et tekiks ka süsteemi ohustavat sissetulekute ja varanduslikku ebavõrdsust?

Raamatu "Rikkuse loomine" murrangulistes viimastes peatükkides pöörab professor Thurow tähelepanu kolmele praegusele maailma suurimale majandussektorile: Ameerikale, Ida-Aasiale ja Euroopale. Ta esitab põhjaliku analüüsi mõlema kui olulise konkurendi kohta järgmistel aastakümnetel ja ennustab praegu globaalset ühiskonda kujundavate keeruliste jõudude tõenäolist tulemust.

Thurow, Lester C.
1 Ühik